WEGE JEST OK

Dzisiaj temat, który nie powinien być poruszany, a stanowić oczywistą oczywistość. Niestety ja sama musiałam stoczyć niezłą batalie o ten sposób odżywiania z moimi konserwatywnymi rodzicami, w tym do profilu taty dorzućmy egoizm. Chcę zawrzeć tutaj moje rady dla młodych osób, oraz wartości jakie niesie weganizm, wegetarianizm czy jakiekolwiek ograniczenie spożycia mięsa.

Nie spożywam produktów pochodzenia zwierzęcego już od roku. Na początku wyraźną niechęć wyraziła moja rodzicielka, która po prostu martwiła się o moje wątłe zdrowie. Weganizm to wyrzeczenie łatwych dostaw białka naszemu organizmowi, musimy to zamienić na zbilansowaną dietę bogatą w strączki, oraz dokonywać systematycznej suplementacji o witaminę B12. Jeśli nie postąpimy według tego schematu możemy doprowadzić do niedoboru białka, ale  warto również wspomnieć, że niedobór białka jest mniej groźny niż jego nadmiar, do którego może prowadzić tradycyjna dieta, oparta w dużej mierze na mięsie. Nadmiar białka obciąża nerki, prowadzi do zakwaszenia organizmu i zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Po przedstawieniu tych zasad mamie szybko się przekonała, choć bacznie pilnowała bym ich przestrzegała. Sama też ograniczyła mięso co jest absolutnie przewspaniałe.

FB_IMG_1588707451423

psst.. weganie nie głodują i nie porzucają spotkań z przyjaciółmi i rodziną, po prostu biorą swoje grzybowe parówki pod pachę i wio idą i zarażają dobrym jedzeniem.

Okey teraz już nie będzie tak łatwo, mój kochany tata jest uparty w opór. Tutaj pojawiło się typowe pytanie „ALE PO CO, KOMU NA CO?”

Dla zwierząt

Zapobieganie wykorzystywaniu zwierząt nie jest jedynym powodem, aby stać się weganinem, ale dla wielu pozostaje kluczowym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji o przejściu na weganizm. Związki emocjonalne ze zwierzętami mogą stanowić część tego powodu, na szczęście mnóstwo ludzi jest na tyle empatycznych, aby uważać, że​​ wszystkie czujące stworzenia mają prawo do życia i wolności. Pomijając szczegóły, unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najbardziej oczywistych sposobów przeciwstawienia się okrucieństwu wobec zwierząt i wykorzystywaniu ich na całym świecie. Kuszące jest pragnienie, aby wierzyć, że mięso, które jemy, jest etyczne, że nasze „zwierzęta karmowe” wiodły szczęśliwe życie i że nie doświadczyły bólu ani strachu w rzeźni. Jednak smutna prawda jest taka, że ​​wszystkie żywe stworzenia (nawet te oznaczone jako „wolny wybieg” lub „organiczne”) boją się śmierci, tak jak my. Bez względu na to, jak są traktowani za życia, wszyscy doświadczają tego samego strachu, jeśli chodzi o rzeź.

kuracikoza-845x475

Samo „och biedne kózki”, a następnie wybranie kaszmirowego sweterka im nie pomaga, za to wyrzeczenie się produktów pochodzenia zwierzęcego tak.

Dla zdrowia 

Dobrze zaplanowane diety wegańskie są zgodne z wytycznymi zdrowego odżywiania i zawierają wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Zarówno British Dietetic Association, jak i American Academy of Nutrition and Dietetics uznają, że są odpowiednie dla każdego wieku i na każdym etapie życia. Niektóre badania powiązały diety wegańskie z niższym ciśnieniem krwi i cholesterolem oraz niższymi wskaźnikami chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów raka. Dieta roślinna poprawia też nasze zdrowie psychiczne, po prostu to idzie w parze.

Dla środowiska 

Od recyklingu naszych domowych śmieci po jazdę na rowerze po pracę – wszyscy wiemy, jak prowadzić bardziej ekologiczne życie. Jedną z najbardziej skutecznych rzeczy, które jednostka może zrobić, aby obniżyć swój ślad węglowy, jest unikanie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. To znacznie wykracza poza problem wzdęć krów;) Produkcja mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego stanowi duże obciążenie dla środowiska – od upraw i wody potrzebnej do karmienia zwierząt, (1kg wołowiny=16tyś. litrów wody) po transport i inne procesy od gospodarstwa do stołu. Ogromna ilość pasz zbożowych potrzebnych do produkcji mięsa ma znaczący wpływ na wylesianie, utratę siedlisk i wyginięcie gatunków. W samej Brazylii ekwiwalent 5,6 miliona akrów ziemi jest wykorzystywany do uprawy soi dla zwierząt w Europie. Ziemia ta przyczynia się do rozwweoju niedożywienia na świecie, napędzając ubogie populacje do uprawy roślin uprawnych na paszę, a nie pożywienia dla siebie. Z drugiej strony, aby utrzymać dietę wegańską, potrzebne są znacznie mniejsze ilości plonów i wody, co sprawia, że ​​przejście na weganizm jest jednym z najłatwiejszych, najbardziej przyjemnych i najbardziej skutecznych sposobów zmniejszenia naszego wpływu na środowisko.

pobrane

Własnie za pośrednictwem takich argumentów tata zaniechał wyśmiewania mojego przedsięwzięcia, oraz dostrzegł swój egoizm, jaki wynikał z jego bajdurzenia o tym, że świata nie zmieni albo, że i tak umrze. Zaczęło się ode mnie ,a teraz już 3 osoby ograniczyły mięso, w sekrecie powiem że tata został trochę do tego przymuszony, bo w kwestii jadłospisu z mamą nie ma polemiki, jesz albo nie, twoja sprawa;D.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *